
Topraksız Tarım Nedir?
En önemli yatırımı başta yaptıktan sonra sürdürülebilirlik bakımından daha düşük maliyetli, dar alanlarda dahi birim alanda daha fazla verim alınan, kaynakları tasarruflu kullanan bir üretim yöntemi aslında. Bu yöntemde genellikle toprak yerine hidroponik, aeroponik veya akıntılı yataklar (akuaponik) gibi özel büyüme kültür ortamları kullanılır. Bitkiler bu ortamlarda besin solüsyonları veya ortam havası aracılığıyla gerekli besin maddelerini ve ihtiyacı olan miktarlarda suyu bünyelerine alır.

Hidroponik Sistem

Akuaponik Sistem
Aeroponik Sistem
Topraksız Tarımla Yetiştirilebilen Kültür Bitkileri
Topraksız tarımda en çok tercih edilenler; çilek, domates, salatalık, kavun ve karpuzdur. Biber türleri ve marulda da topraksız tarımda güzel sonuçlar alınabilir. Bunların dışında seralarda yetiştirilebilen çeşitli sebzeler ve kesme çiçek türlerinin hepsi uygun koşullarda topraksız tarım ile kültüre alınabilir.
Topraksız Tarımın Avantajları
- Topraklı üretimde ihtiyaç duyulan suyun %10’u kadar su ile üretim yapılabilir. Böylece topraksız tarımda, -bu su kıtlığı yaşanan devirde- su tasarrufu sağlanır.
- Yapılan ölçümler ve kontroller sayesinde hasat daha kaliteli ve verimlidir.
- Üretim alanı ve kullanılan araçlar steril olduğundan harici ilaçlamaya ihtiyaç olmasa da bu ilaçlamalar her ihtimale karşı yapılır.
- Hidroponik sistem yetişen bitkiler, klasik tarımda yetişenlere kıyasla %30 daha büyük olur.
- Bitkinin ihtiyaç duyduğu elementlerle hazırlanan solüsyonlar üretimde kullanılır, ihtiyaç fazlası da haznelerde birikir. Topraklı üretimdeki gibi ihtiyaç fazlası toprakta kaybolup gitmez. Böylece gübre kullanımı daha verimli hale gelir.
- Toprak işleme olmadığından ayrıca bir işçiliğe ihtiyaç yoktur. Bu da işçilik maliyetlerini bu bakımdan düşürür.
- Klasik tarımdaki yatay yerleşim yerine, dikey tarım yapılabilir. Bu da daha fazla ekime imkan tanır.
- Yapılan bazı araştırmalar, hidroponik sistem ile yetiştirilen ürünlerin geleneksel tarımla yetiştirilenlere oranla daha uzun raf ömrüne sahip olduğunu gösterir.
Topraksız Tarımın Dezavantajları
- Bu yöntemin en önemli dezavantajı ise sistemde arızaya sebep olabilecek teknik aksaklıklar, elektrik ve enerji kesintileridir. Bu gibi durumlar için onarım ve yedek bir enerji kaynağı alternatifinin olması bitkilerin sağlıklı gelişimini sürdürebilmesi açısından önem arz eder.
- Maddeler halinde sıralayacak olursak;
- Güçlü bir sermayeye ihtiyaç duyulur. Özellikle ilk aşamada maliyetli bir kurulum yapılması gerekebilir. Doğada ücretsiz olarak sunulan birçok malzeme için bütçe ayrılmalıdır.
- Verimli bir üretim süreci için bilgi birikimi gereklidir. Bilgiye erişimin teknoloji vasıtasıyla kolaylaşmasıyla artık daha kolaydır, araştırmayı sevmek yeterli olabilir.
- Günümüzde pek çok kaynağa kolayca ulaşılmaktadır. Fakat bu kaynakların doğru yorumlanması ve uygulanması için deneyimli iş gücüne ihtiyaç duyulur. Bu ihtiyacın gerekliliği, üretimin boyutuna göre de değişiklik göstermektedir.
- Topraksız tarım, bir sistem bütünüdür. Sistemde çıkacak bir arıza tüm üretime etki edebilir. Meydana gelebilecek arızalar için ön çalışmalar ve alternatif planlar oluşturulmalıdır.
- Günümüzde yaşanan ve yaşanmaya devam edecek gibi görünen enerji krizi nedeni ile; doğal gaz ile ısıtma yapılan seralarda maliyetler arttırmaktadır. Enerji krizine bağlı olarak gübre fiyatlarındaki artışlarda maliyetleri artırıcı diğer bir unsurdur.
- Bitki için hazırlanan besin solüsyonu hatasız olmalıdır. Yapılan bir hata üretimi tamamen sekteye uğratır. Geleneksel tarımdaki bir hata, topraktan alınan besinlerle tolere edilse de hidroponik tarım, hatayı tölere edemez.
Sonuç
Topraksız tarım modelleri, Avrupa’da ve dünyanın dört bir yanında uygulanıyor ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından deneniyor. Ekinlerin besin ihtiyacının topraktan değil de su veya hava aracılığıyla karşılanmasına dayanan bu sistemde Türkiye olarak, yeniliklere açık çiftçilerimizin bu sisteme daha fazla dahil olmaları ve sayılarının artması ümidiyle..
Sonuçta birtakım önyargıları ancak bilgiyle aşabiliriz, bilgi sayesinde zamanla daha faydalı çalışmalar yürütebilir ve bilime dayalı üretime katkıda bulunabiliriz.
Kaynakça:
- https://www.yesilodak.com/aeroponik-tarim-nedir
- https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/570377
- https://www.resifsera.com/bilgi-bankasi/topraksiz-tarim-nasil-yapilir
- https://www.populertarim.com/6-adimda-hidroponik-topraksiz-tarim-nedir
- https://ekolojist.net/hidroponik-topraksiz-tarim-nedir-avantajlari-nelerdir/#Topraksiz_tarim_seti_icerisinde_ne_yetistirebilirsiniz
- https://evrimagaci.org/hidroponik-tarim-topraksiz-tarim-nedir-gelecegin-tarim-yontemi-olabilir-mi-10067
1 Yorum
Yasemin kınay
CevaplaTeşekkür ederim bir bilimkurgu filminde görmüştüm ve ilginç bulmuştum bu teknik gelecek için çok önemli
Beste G.
Değerli yorumunuz için teşekkür eder, sayfayı takipte kalmanızı tavsiye ederiz..