Starliçe Nedir?


Starliçe/Cennet Kuşu Çiçeği Nedir?

Cennet kuşu çiçeği olarak da adlandırılan starliçe (Strelitzia sp.) bitkisi, yeşil, iri ve gösterişli yapraklara ve göz alıcı çiçeklere sahip, iç mekanlara zengin bir görüntü veren, havayı tazeleyen, tropik bir yerdeymişsiniz hissi yaşatan gösterişli bir salon bitkisidir. Zamanla botanikçiler ve iç mekan tasarımcılarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. 

Starliçe Bitkisi Adını Nereden Alır?

Starliçe (Strelitzia sp.), Güney Afrika kökenli olmasına rağmen Los Angeles'ın resmi çiçeğidir. Adını bir İngiliz Kraliçesinden almıştır. 1773’te İngiltere’ye tanıtılan bitkiye, kraliçe Charlotte’un doğduğu yer olan Meckelenburg-Strelitz’in adı kısaltılarak “Strelitzia” verildi. Ülkemizde turna gagası ya da cennet kuşu olarak da farklı isimlerle adlandırılır. Bu adlandırma bitkinin salgıları ve renkleri ile bazı kuşları kendine çekmesi ile de ilintilidir. Genel olarak adını çiçek şeklinin yapısından alan cennet kuşu, bakımı pratik ve genellikle dayanıklı bir tropik bitkidir. Uygun ortam koşullarını bulduğunda 2-3 metreye kadar boylanabilir.

Starliçe (Turna Gagası, Cennet Kuşu) Türleri Nelerdir? 

Birçok türü bulunan bu görkemli starliçe bitkisinin 3 türü ülkemizde yaygın olarak yetiştirilmektedir. 




Strelitzia Reginae:

Uzun ve eliptik yaprakları vardır. 1,5 metreye kadar boylanabilir. Bu türün çiçekleri turuncu ve mavi renktedir. Akdeniz bölgelerinde sadece iç mekân bitkisi olarak değil, dış mekân bitkisi olarak da tercih edilir. Dayanıklı ve uzun ömürlü arkadaşınız gibi olabilecek bir bitkidir.









Strelitzia Nicolai:

D ev starliçe olarak bilinirler. Yaprakları muz görünümündedir ve geniştir. Boyu 8 metreye kadar uzar ve yaprak boyları 1 metreyi bulur. Yaz aylarında beyaz ve gri renklerinde çiçek açmaya başlar. Dış mekanda isteğine uygun ortamda yetiştirmek idealdir.







Strelitzia Juncea:

Bodur starliçe olarak bilinir. Yaprakları ince, uzun ve kılıç şeklindedir. Bakımı kolaydır.







Starliçe Ne Zaman Çiçek Açar?

Sıklıkla merak edilen diğer bir husus ise “Starliçe ne zaman çiçek açar?” konusudur. Bu bitkiler 3 ile 6 yaşına gelene kadar çiçek açmazlar. Mevcut iklimimizde, nisan ayından hazirana kadar çiçek açmaya devam eder. Ancak ışıklanma açısından doğru yerdeyse ve uygun bakım olanakları sağlanmışsa tüm yıl boyunca çiçek açma potansiyeline sahiptirler.


Starliçe Nasıl Çoğaltılır?

Kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilen starliçe, başta gelişiminin hassas olmasından dolayı 6 aylık olana dek çoğaltma işlemi yapılmaz. Kökünden ayırarak çoğaltılacak olan Starliçe, kökleri yerlerine iyice alışana kadar çiçek vermez (minimum 3 yıl). Çürümeden büyümesi için uygun bir toprak karışımının içerisine dikilmeli ve belirlenen günlerde ve miktarda sulama işlemi yapılmalıdır.




Starliçe Zehirli mi?

Kedi, köpek gibi evcil hayvanlar için hafif derecede zehirlidir. Evcil hayvanlarımız bu bitkiyi yememelidir. Yemediği sürece zehirlenme olmaz. Fakat yeme davranışı sergileyen hayvanlarda bu zehirli bileşikler, yapraklardan çok kalın köklerde, tohumlarda ve çiçek başlarında yoğunlaşma eğilimindedir. Özellikle bu kısımlardan zehirlenmeleri olasıdır.





Starliçe (Cennet Kuşu) Çiçeğinin Anlamı

Cennet kuşu çiçeğinin ise birçok farklı anlamı bulunmaktadır. Bu anlamlar ise şöyledir;
  • Starliçe çiçeği anlamı, saf, sıcak ve doğal sevgidir. 
  • Ölümsüzlüğü temsil eden bir çiçek türüdür. 
  • Çiçeğin kuşa benzemesinden dolayı özgürlüğün sembolü olarak görülür. Aynı zamanda kuş simgesinden dolayı, yolculuk anlamına da gelir.
  • Mükemmellik ve başarıyı simgeleyen bir çiçek türüdür. 
  • Kraliyet çiçeği olmasından dolayı kraliyeti temsil eder. 
  • Yeryüzünde cennet anlamına gelen çiçeklerdendir. 
  • Zorluklardan elde edilen başarı anlamını taşır.
  • Özellikle ikili ilişkilerde sadakati yansıtması için verilen bir çiçektir.
  • Geleceğe yönelik umut, iyimserlik ve mutluluk içeren çiçeklerden biridir.






Starliçe Bitkisinin Özellikleri Nelerdir?

  • Starliçe, sıcak/tropik iklim bitkisidir. 
  • Çok yıllık bir bitkidir. Her mevsim yeşildir.
  • Uzun saplı ve oval yapılı yapraklara sahiptir ve oldukça serttir. 
  • Düzenli sulama isteyen bir bitkidir. 
  • Tohumdan ayırarak üretilir. 
  • Dona karşı oldukça dayanıksız bir yapısı vardır.
  • Yarı gölge yerlerde yetiştirmeye uygundur. 
  • Fide yetiştirilmesi için ortalama sıcaklığın on ile yirmi beş derece olması gerekir. 
  • Güneşli bölgeleri sever ama en rahat yarı gölgeli yerlerde yaşayabilir. 
  • Ortalama eksi dörde kadar dayanabilir.



Starliçe Nicolai olan bitkimin yeni yaprak çıkarmadaki gelişim aşamaları görsellerdeki gibidir.

     
    

Bu arada starliçe ve muz bitkisi yapraklarının benzerliği bakımından sıkça karıştırılmakta, aradaki farkı anlayabilmek için çektiğim fotoğraflarda gövde yapısındaki farkları inceleyebilirsiniz.


Cennet Kuşu Çiçeğinin Hikayesi Nedir?

Cennet kuşu çiçeği, özgürlük çiçeği olarak bilinir. Özellikle geçmişte özgürlük isteyen veya özgür olmadığına inanan bireyler tarafından özgürlük getireceğine inanılan bir bitkidir. Bununla beraber cennet kuşu çiçeği ihtişamı, sevgiyi ve sadakati göstermesinden dolayı da anlamından dolayı birçok farklı efsane veya hikâyede kullanılan bir çiçektir.


Starliçe Çiçeği Bakımı ve Su İhtiyacı

Bakımı konusunda önemli 3 ana nokta vardır ki; ışık miktarı, sulama miktarı ve sıklığı, ve elbette ortam nem seviyesi.

Bakımı fazla zahmetli olmayan starliçe bitkisi, sıcaklığı 20 derecenin altına düşmeyen, güneş ışığına direkt(yakıcı şekilde) maruz kalmayacağı aydınlık ortamlarda sağlıklı gelişim gösterebilir. Evinizin doğu cephesine bakan kısımları ya da batı cephesinde filtrelenmiş bir ışığı sevebilir.

Uygun ortam sağlandıktan sonra özellikle sulama konusuna dikkat çekmek gerekir. Büyük yapraklarından nem kaybettiği için ilkbahar - yaz döneminde bolca sulama gerektiren bu bitki, sonbahar aylarına doğru sulanma ihtiyacı oranını kademeli olarak azaltır. Sulama yapıldığında verilen su deliklerden drene olmalıdır bitki bir su havuzunun içinde oturmamalıdır. Fazla sulama yapıldığında bitkiniz kırılgan kahverengi yapraklarla sınanabilir. Yetersiz sulamada ise merkezden uzaktaki yapraklarda sararma baş gösterebilir. Bu durum bahçede yetiştirildiğinde de saksıda yetiştirildiğinde de aynıdır. Burada önemli kısım, bitki sulamadan önce toprağının kuruduğundan emin olunması gerekir. Bakımı doğru bir şekilde yapıldığında uzun süre canlı kalabilir.


Starliçe Hastalık ve Zararlıları

Bu bitkide aşırı ve yetersiz sulama(dengesiz sulama), uygun olmayan nem seviyeleri, doğrudan güneş ışığına maruziyet, kök boğulması, zararlı organizmalar ya da bakteriyel – fungal birtakım etkenler sonucu bu şekil zarar görür. Bu gibi zararlanmalarda hastalığın ilerlediği dokuların bitkiden budama yoluyla temizlenmesi; spesifik olarak sistemik etkili ilaçların da hastalık bitkide fazla yayılım göstermeden -başlangıç aşamasında- kullanılması bitkiye fayda sağlayabilir.


      


Starliçe, aşırı nemli koşullarda gri küften etkilenebilir. Bunun dışında yaprak bitleri(beraberinde isli küf oluşabilir), thripsler, kahverengi koşniller, unlu bitler ve akarlara karşı dikkatli olunmalıdır. Bu gibi zararlılar bitki yapraklarına emgi yoluyla zarar verirken, bir yandan bitki bağışıklığının düşmesine ve sağlıklı gelişememesine neden olabilecek birçok hastalığa karşı dirençsiz hale gelmesine sebep olabilecektir.

Bunun için zaman zaman bitkinizi detaylı bir incelemenizde fayda var. Bitkinizde bu tür zararlıların başgösterdiğini farkettiğinizde, bunun için bir bitki ürünleri/ilaçları bayisine başvurmanızı ve uygun ilaçla uygulama yapmanızı, sonrasında popülasyonu takip etmenizi öneririm. Uygulamanın devamına ve sıklığına buna göre karar veririz.


Otca bir yazı:

Aslında insanlarda da böyledir; eğer zararlı unsurları zamanında temizleyip kontrol altına alamazsak sonrasında populasyon çoğalır çoğalır ve bizi ele geçirir. Bağışıklığımızla alay eder. Bu bakımdan dikkatli ve ‘farkında’ olmakta yarar var.

yorumlarınız bizim için değerli